Czym wyróżnia się ten rodzaj pizzy włoskiej i dlaczego kochają go miliony?
Pizza neapolitańska to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskiej kuchni i jeden z najpopularniejszych rodzajów pizzy, która zdobyła serca Włochów oraz smakoszy na całym świecie. Wyróżnia się ona nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogatą historią i tradycją. Sprawdźmy zatem razem czym tak właściwie jest pizza neapolitańska i dlaczego właśnie ten rodzaj pizzy cieszy się tak ogromną popularnością!
— 🍕 —
Masz ochotę na inną pizzę? Sprawdź nasze menu i wybierz jedną z 34 naszych propozycji.
Masz swoje ulubione składniki? Zadzwoń do naszej pizzerii we Wrocławiu pod 888 227 900 i skomponuj swoją własną pizzę na dziś.
Życzę smacznego: Dariusz Pauter
— 🍕 —
Historia i tradycja
Pizza neapolitańska ma długą i bogatą historię sięgającą XVIII wieku, gdy pojawiła się po raz pierwszy w Neapolu. Według legendy to właśnie tam powstała pierwsza pizza, którą przygotowali lokalni piekarze dla biednych mieszkańców miasta. A więc już na wstępie warto podkreślić, że pizza neapolitańska może być prekursorem pizzy i jej innych rodzajów, co daje jej wyjątkowe miejsce w świecie pizzy.
Wkrótce potem stała się ona popularnym daniem wśród wszystkich warstw społecznych, a wraz z rozwojem turystyki zyskała także rozgłos na całym świecie. Dzisiaj pizza neapolitańska – choć nie jedyna, jest uznawana za jedną z najważniejszych ikon włoskiej kultury kulinarnej.
Ważną rolę w kształtowaniu tradycji i smaku pizzy neapolitańskiej odegrało Stowarzyszenie Vera Pizza Napoletana. To właśnie ono ustala standardy dotyczące składników, techniki wypieku i charakterystycznych cech tej pizzy pilnując tradycji i jakości.
Pizza neapolitańska
Tym czym wyróżnia się pizza neapolitańska na tle wszystkich innych rodzajów, jest specyficzny proces przygotowywania i jej podania. Przede wszystkim ciasto przygotowywane na taką pizzę musi być wyrabiane ręcznie z najwyższej jakości mąki, soli, wody oraz drożdży. Pozwala to osiągnąć odpowiednią grubość, a także odpowiada za chrupkość z zewnątrz, elastyczność i miękkość w środku.
Sos czyli jeden z najważniejszych elementów, który odpowiada za charakter pizzy neapolitańskiej musi być wykonany z pomidorów San Marzano, które uprawiane są w okolicach Wezuwiusza.
Pozostałe składniki dodawane są wedle uznania, choć powinny być to oryginalne włoskie produkty wysokiej jakości.
Wypiekanie
Jednym z najważniejszych elementów techniki wypieku jest sposób użytkowania pieca do pizzy. Pizza neapolitańska powinna być pieczona w piecu opalanym drewnem, który osiąga bardzo wysoką temperaturę – nawet powyżej 400 stopni Celsjusza. Dzięki temu krótkiemu, ale intensywnemu pieczeniu, ciasto staje się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i elastyczne w środku, tworząc niepowtarzalną teksturę.
Dysponując takim piecem, pizzę można upiec w ciągu kilkudziesięciu sekund. To właśnie krótki intensywny czas pieczenia odpowiada za jej charakterystyczny wygląd, konsystencję oraz smak. Poprzez takie traktowanie ma charakterystyczne czarne przypieczone plamki, a także cudowny aromat.
Pizza neapolitańska we Włoszech i na świecie
Pizza neapolitańska to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych rodzajów pizzy zarówno we Włoszech jak i na świecie. Oryginalną pizzę tego typu możemy zjeść w dobrych pizzeriach, gdyż odwzorowanie jej jest możliwe poza Włochami. Jeśli zatem chcesz skosztować odrobiny Włoch, a nie masz możliwości znalezienia się w jednym z włoskich miasteczek, które oferują liczne rzemieślnicze pizzerie specjalizujące się w tym typie pizzy, warto poszukać jej w okolicznych pizzeriach takich jak El Mariachi!
— 🍕 —
Zadzwoń 888 227 900 i zamów prawdopodobnie najlepszą pizzę na Psim Polu
— 🍕 —