Pizza włoska to przysmak milionów – Ale czym tak dokładnie jest? Na co zwracać uwagę? Sprawdź!
Pizza włoska to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a także ulubione danie Włochów. Kuchnia włoska to jednak przede wszystkim prostota i jakość produktów oraz włoski charakter. W tym wpisie sprawdzimy zatem czym tak dokładnie jest pizza włoska, czym się wyróżnia, a także poznamy sekrety jej popularności i nauczymy Was odróżniać oryginalną pizzę włoską!
— 🍕 —
Masz ochotę na inną pizzę? Sprawdź nasze menu i wybierz jedną z 34 naszych propozycji.
Masz swoje ulubione składniki? Zadzwoń do naszej pizzerii we Wrocławiu pod 888 227 900 i skomponuj swoją własną pizzę na dziś.
Życzę smacznego: Dariusz Pauter
— 🍕 —
Pizza włoska – Składniki i techniki
Najważniejszym elementem każdej pizzy włoskiej jest ciasto. Tradycyjne włoskie ciasto na pizzę przygotowywane jest z mąki, wody, soli, drożdży oraz oliwy z oliwek. Jest to cienkie ciasto, które po upieczeni staje się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku
Wbrew pozorom Włosi dodają minimalną ilość drożdży, a osoby nieznające kuchni włoskiej często łamią tę zasadę.
Sos pomidorowy to kolejny składnik pizzy włoskiej (patrz: Pizza Italia). Włosi przywiązują dużą wagę do jakości pomidorów używanych do jego przygotowania. Sos powinien być gęsty, intensywnie pomidorowy i lekko kwaśny, aby idealnie komponował się z resztą składników.
Ważny jest również odpowiedni wybór dodatków. Tradycyjne pizze włoskie mogą być przygotowywane z różnymi składnikami, takimi jak ser mozzarella, oliwki, szynka pieczarki czy salami. Ważne jest jednak zachowanie umiaru i harmonii w kompozycji składników, aby dodatki pozostały dodatkami i nie stanowiły głównej podstawy kęsa, który wkładamy do ust, gdyż Włosi delektuję się przede wszystkim przypieczonym ciastem oraz aromatem pomidorów.
Jak rozpoznać autentyczną pizzę włoską?
Widocznym znakiem autentycznej pizzy włoskiej jest cienkie, elastyczne ciasto, które jest chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Jeśli ciasto jest zbyt grube lub suche, może to świadczyć o tym, że nie mamy do czynienia z prawdziwą pizzą włoską. Należy też unikać grubego ciasta podobnego do ciasta w bułkach, gdyż takie ciasta są domeną przeważnie pizzy amerykańskiej.
Tym co pozwala poznać, że pizza jest oryginalną włoską pizzą, jest jakość składników. Autentyczna pizza włoska powinna być przygotowywana z najwyższej jakości składników takich jak:
- świeże pomidory
- prawdziwa mozzarella
- aromatyczne zioła
Sos pomidorowy powinien być intensywny i naturalny, bez dodatku sztucznych substancji konserwujących. Wszystkie składniki powinny być świeże, naturalne a także dobrej jakości, gdyż tylko takich używają Włosi i tylko dzięki nim oryginalna włoska pizza jest tak ceniona.
Autentyczna pizza włoska powinna być przygotowywana w tradycyjnym piecu opalanym drewnem. To właśnie dzięki temu procesowi pieczenia pizza nabiera charakterystycznego smaku i aromatu, który jest trudny do podrobienia. Można uzyskać go jedynie poprzez wysoką temperaturę, prawdziwe przypieczenie ciasta o chlebowym zapachu i uwalniany aromat przez drewno.
Pizza włoska to nie tylko danie kuchni włoskiej, ale także kwintesencja włoskiego smaku, tradycji i kultury. Dzięki tym podpowiedziom będziesz miał pewność, że masz do czynienia z prawdziwą pizzą włoską, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!
— 🍕 —
Zadzwoń 888 227 900 i zamów prawdopodobnie najlepszą pizzę na Psim Polu
— 🍕 —